Terug naar boven
 

Inspiratie

Inspiratie

Laatst was ik in Zutphen bij een vriendin en mede-ondernemer. Het was heerlijk sparren over van alles en op een leuke manier met eigen werkzaamheden, maar toch samen aan het werk zijn. Na een productieve dag liepen we nog even het centrum in om een bakkie te doen. Hier groeiden de meest fantastische stokrozen tegen een muur in een kleur die het midden hield tussen een soort oud-roze en roest. Prachtig in elk geval. Wildgardens zou Wildgardens niet zijn, als er geen foto gemaakt werd. Deze belandde in één van mijn inspiratie-mapjes op de telefoon. Later die week bekeek ik de foto nog eens en borrelde er een nieuw idee voor een serie illustraties op.

 

Maar wat is nou eigenlijk inspiratie en hoe kom je er aan? De dikke (online) Van Dale zegt het volgende: in·spi·ra·tie (de; v; meervoud: inspiraties) 1 bezieling. Bezieling dus. Als je mij vraagt wat inspiratie is, zou ik dit antwoorden: Inspiratie is iets dat je in je kern of ziel (be~ZIEL~ing) aanraakt, waardoor je betoverd, verwonderd of geroerd raakt. Voor mij maakt het soms dat ik kriebels in mijn buik voel en het knarsen van de tandwieltjes in de bovenkamer. Ik zou zelfs willen beweren dat ik iets voel stromen richting mijn vingers. Mooie woorden, mevrouw

 

Wildgardens, maar dit zegt nog vrij weinig concreets. Wat doe je dan zoal en welke dingen inspireren? Soms ga ik er actief naar op zoek, door bijvoorbeeld op ontdekkingstocht te gaan in de natuur, een reis te maken of iets te doen wat ik niet eerder deed. Soms heb ik een fijn gesprek met iemand. Of is het iets dat een mede-illustrator gemaakt heeft met bijvoorbeeld een bepaalde materiaalkeuze of een voor mij nieuwe techniek, dat me aan het werk zet. Een mooie foto kan evengoed werken, evenals een kleurencombinatie of een mooi verhaal. Het kan zijn dat me dan meteen een idee te binnen schiet voor een tekening of illustratie of iets vormt iets zich al doende. Maar soms pruttelt het wat langer door, voeg ik her en der een extra ingrediënt toe, net als bij een goede pastasaus. En dan krijg je bijvoorbeeld zoiets als dit:

Ik ben benieuwd naar wat jou inspireert. En als je geïnspireerd raakt, wat doe je er dan mee?